söndag 23 november 2008

Lönebildningen en svår nöt


- Det räcker inte att uppmuntra till lokalt arbete för lönebildningen; vi behöver hjälp för att klara av löneförhandlingarna!

Peter Larsson svarar att för få förtroendevalda utbildas idag. Vi lägger nu därför om resurser för att satsa effektivare på utbildning i de här frågorna och att utbilda förtroendvalda - även ute i landet, inte centrerat till Stockholm. De förtroendevalda bör även få en mer ledarskapsinriktad syn på det fackliga arbetet.

1 kommentar:

Anonym sa...

Iden att genomföra utbildningar lokalt är nog en bra ide, då diskussionerna kanske kan vara mer lokalt förankrade, men samtidigt behövs definitivt forumet där man träffar andra vara kvar. En lämplig mix är nog nödvändig, om nu grundproblemet är att färre tar sig upp till Stockholm.

Frågan kvarstår dock, hur utveckla utbytet av tankar kring vilka faktorer som påverkar lönebildning? Än så länge tycker jag vi ingenjörer rör oss allt för lite på arbetsmarknaden. Vad beror detta på?
- För få nätverk mellan olika styrelser?
- Saknas forum där man kan utbyta goda exempel, där lönebildningen fungerar bättre?
- Vilka mekanismer måste vara på plats för att skapa ökad rörlighet?

Jag uppskattade de utbildningar jag hade möjlighet att gå, när jag var förtroendevald. Framförallt också att dryfta och diskutera olika frågor, med andra styrelsemedlemmar från andra företag. Kontraster skapar nya insikter och perspektiv - mycket inspirerande!

Fler synpunkter önskas!

Tack för ordet!

Tom